हिंदी निबंध आरती संग्रह कथा नोट्स PDF चालीसा संग्रह ध्यान मंत्र संग्रह भागवत कथा नेपाली भागवत कथा मराठी श्रीमद्भागवत संपूर्ण स्तोत्र संग्रह व्रत कथाएं भजन संग्रह नीति शलोक संग्रह पौराणिक कथाएं पर्व त्यौहार

श्री संकष्टनाशन गणेश स्तोत्र shri sankat nashan ganesh stotram in hindi

On: September 25, 2025 10:59 AM
Follow Us:
shri sankat nashan ganesh stotram in hindi

श्री संकष्टनाशन गणेश स्तोत्र shri sankat nashan ganesh stotram in hindi

श्री संकष्टनाशन गणेश स्तोत्र एक शक्तिशाली और पवित्र स्तोत्र है, जो भगवान गणेश की महिमा का गुणगान करता है। यह स्तोत्र नारद पुराण से लिया गया है और इसे नियमित रूप से पढ़ने से सभी बाधाएँ दूर होती हैं, विद्या, धन, पुत्र और मोक्ष की प्राप्ति होती है। यह विशेष रूप से संकष्ट चतुर्थी के दिन पाठ करने के लिए अत्यंत प्रभावशाली माना जाता है। इस स्तोत्र के पाठ से भक्तों को जीवन में सुख, समृद्धि और सफलता प्राप्त होती है। अधिक जानकारी और अन्य स्तोत्रों के लिए, www.kathahindi.com पर जाएँ।

पात्र का विवरण (About the Deity)

भगवान गणेश, जिन्हें विघ्नहर्ता और गणपति के नाम से भी जाना जाता है, हिंदू धर्म में प्रथम पूज्य देवता हैं। वे गौरीपुत्र (माता पार्वती और भगवान शिव के पुत्र) हैं और सभी कार्यों में सफलता प्रदान करने वाले माने जाते हैं। संकष्टनाशन गणेश स्तोत्र में भगवान गणेश के बारह प्रमुख नामों का उल्लेख है, जिनका पाठ करने से जीवन की सभी बाधाएँ दूर होती हैं और भक्तों की मनोकामनाएँ पूर्ण होती हैं।

श्री संकष्टनाशन गणेश स्तोत्र shri sankat nashan ganesh stotram in hindi

प्रणम्य शिरसा देवं गौरीपुत्रं विनायकम्।
भक्तावासं स्मरेन्नित्यमायुष्कामार्थसिद्धये॥१॥

प्रथमं वक्रतुण्डं च एकदन्तं द्वितीयकम्।
तृतीयं कृष्णपिङ्गाक्षं गजवक्त्रं चतुर्थकम्॥२॥

लम्बोदरं पञ्चमं च षष्ठं विकटमेव च।
सप्तमं विघ्नराजेन्द्रं धूम्रवर्णं तथाष्टमम्॥३॥

नवमं भालचन्द्रं च दशमं तु विनायकम्।
एकादशं गणपतिं द्वादशं तु गजाननम्॥४॥

द्वादशैतानि नामानि त्रिसन्ध्यं यः पठेन्नरः।
न च विघ्नभयं तस्य सर्वसिद्धिकरं परम्॥५॥

विद्यार्थी लभते विद्यां धनार्थी लभते धनम्।
पुत्रार्थी लभते पुत्रान् मोक्षार्थी लभते गतिम्॥६॥

जपेद् गणपतिस्तोत्रं षड्भिर्मासैः फलं लभेत्।
संवत्सरेण सिद्धिं च लभते नात्र संशयः॥७॥

अष्टभ्यो ब्राह्मणेभ्यश्च लिखित्वा यः समर्पयेत्।
तस्य विद्या भवेत् सर्वा गणेशस्य प्रसादतः॥८॥

॥ श्रीनारदपुराणे सङ्कष्टनाशनं नाम गणेशस्तोत्रं सम्पूर्णम्॥

श्री संकष्टनाशन गणेश स्तोत्र shri sankat nashan ganesh stotram in hindi

Pranamy shirasa devam gauriputram vinayakam।
Bhaktavasam smarenityamayushkamarthasiddhaye॥1॥

Prathamam vakratundam cha ekadantam dvitiyakam।
Tritiyam krishnapingaksham gajavaktram chaturthakam॥2॥

Lambodaram panchamam cha shashtham vikatameva cha।
Saptamam vighnarajendram dhumravarnam tathashtamam॥3॥

Navamam bhalachandram cha dashamam tu vinayakam।
Ekadasham ganapatim dvadasham tu gajananam॥4॥

Dvadashaitani namani trisandhyam yah pathennarah।
Na cha vighnabhayam tasya sarvasiddhikaram param॥5॥

Vidyarthi labhate vidyam dhanarthi labhate dhanam।
Putrarthi labhate putran moksharthi labhate gatim॥6॥

Japed ganapatistotram shadbhir masaih phalam labhet।
Samvatsarena siddhim cha labhate natra samshayah॥7॥

Ashtabhyo brahmanebhyashcha likhitva yah samarpayet।
Tasya vidya bhavet sarva ganeshsya prasadatah॥8॥

॥ Shree Naradapurane sankashtanashanam nama ganeshastotram sampurnam॥

shri sankat nashan ganesh stotram in hindi

Leave a Comment

error: Content is protected !!